петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 36

Кина аплицира за членство во ЕБРД

ЕБРД е многу активна во централна Азија на Кавказ, ЈИЕ, и тоа се подрачја во кои кинески инвеститори и кинески финансии станаа многу значајни во изминатите неколку години.

Кина аплицира за членство во ЕБРД

Кина аплицира за членство во ЕБРД

Последни вести

Кина аплицирала за членство во Европската банка за обнова и развој, изјави Ханс Петер Ланкес, главен економист во Банката.

– Кина достави официјално барање за прием во членство на ЕБРД. Очекуваме до средината на декември да биде донесена одлука за тоа барање, изјави Ланкес, пишува МИА.

Според него, ЕБРД е многу активна во централна Азија на Кавказ, ЈИЕ, и тоа се подрачја во кои кинески инвеститори и кинески финансии станаа многу значајни во изминатите неколку години. Ако добие дозвола за прием, Кина би добила мал и симболичен, но престижен дел, коментираат западни медиуми.

Најчитани вести