петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 53

Кина: Седум години затвор за учениците што мамат кога полагаат матура

Новиот кинески закон предвидува казна од седум години затвор за учениците што мамат на полагањето матура, поради што годинава властите распоредија 800 полицајци.

kina-gaokao

Последни вести

Новиот кинески закон предвидува казна од седум години затвор за учениците што мамат на полагањето матура, поради што годинава властите распоредија 800 полицајци со задача да го надгледуваат полагањето на националниот испит во 96 испитни центри во земјата.

Овој закон е изгласан минатата есен со цел зајакната борба против ендемското мамење на испитот што во Кина се нарекува „гаокао“ а што е од пресудно значење за кариерата на кандидатот.

Кинези овој испит го сметаат за одлучувачки затоа што во зависност од постигнатите резултати, девет милиони кандидати се класифицираат на подобри и полоши универзитети, а во Кина академската определба е пресудна за понатамошниот развој на кариерата.

Најчитани вести