Свет

Кинескиот јуан го надмина еврото и стана втора валута во тргувањето

Кинескиот јуан го надмина еврото и стана втора валута во тргувањето

Како што објави агенцијата SWIFT, која им пружа услуги во областа на глобалните трансакции, уделот на јуанот во финансирање на тргувањата во октомври оваа година порасна на 8,66 отсто.

Во јануари минатата година, уделот на кинеската национална валута во финансирање на тргувањето бил само 1,89 отсто.

Јуанот сега се наоѓа на второ место, зад доларот, кој останува главна валута при финансирање на тргувањето со удел од 81,08 отсто.