Свет

Кинескиот Парламент отстрани 45 пратеници за купување гласови

Кинескиот Парламент отстрани 45 пратеници за купување гласови

Кинескиот Парламент отстрани 45 пратеници од североисточната провинција Лиаонинг поради изборни измами, јави ДПА. 

– Одлуката покажува дека Кинеската комунистичка партија пројавува нулта толеранција кон поткупувањето и купувањето гласови, се вели во редакциската статија на весникот на партијата, „Пиплс дејли“.

Постојаниот Комитет на Секинеското собрание на народните претставници се собра вчера на специјална седница и гласаше за отстранување на 45-те пратеници, избрани во провинциското Собрание, поради купување гласови и поткупи за време на изборите во 2013 година.

Кинеската државна телевизија јави дека „ова е случај без преседан во историјата на Кинеската народна република, која е формирана во 1949 година“.