Свет

Кинескиот тајкун се откажа од идејата да го купи „Њујорк тајмс“

Кинескиот тајкун се откажа од идејата да го купи „Њујорк тајмс“

Кинески тајкун Чен Гуанбјао се повлекува од амбициозниот план за купување на издаваштвото на „Њујорк тајмс“, само една недела по јавното обелоденување на намерата, пренесе „Ројтерс“.

„Нивото на тежина е огромно“, рекол бизнисменот. Чен, познат по својата филантропија, не поседува акции на изданието, ниту планира да купи. Компанијата е проценета на 2,3 милијарди долари, но според Чен таа чини само една милијарда.