Свет

Кинезите ќе го градат „Титаник“

Кинезите ќе го градат „Титаник“

Се очекува бродот да биде завршен до крајот на 2018 година, по што ќе биде закотвен во кинеската провинција Сичуан, оддалечена стотици километри од морето.

Речиси 300 метри долгиот брод ќе го изработи компанијата „Вучанг шипбилдинг индустри“. Верната копија на бродот ќе има банкет-сала, театар, луксузни кабини и базен.

Гостите ќе можат да вечераат и ноќеваат на бродот, но нема да можат да испловат.

„Титаник“ потона во 1912 година откако удри во голема санта мраз. Во несреќата загинаа повеќе од 1.500 луѓе.