среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 43

Кипријановска на конгрес на ОН во Доха

132597324

Последни вести

Делегација од Република Македонија, предводена од заменик министерот за надворешни работи Драгана Кипријановска, учествува на 13. Конгрес на Обединети Нации за превенција на криминалот и казнената правда, кој се одржува во Доха од 12 до 19 април.
Шефот на македонската делегација Драгана Кипријановска во текот на вчерашниот работен дел од агендата на конгресот имаше обраќање во кое ја реафирмира позицијата на Република Македонија и посветеноста во засилувањето на механизмите за превенција на криминалот, како и во промовирањето на принципот на владеење на правото на национално ниво.

Република Македонија презема значајни реформи во насока на востановување ефикасни легислативни решенија и софистицирани механизми на заштита со цел соочување со заканите на глобалната ера, нагласила во обраќањето Кипријавновска.

На конгресот во Доха, соопшти МНР, била усвоена Декларација, во функција на успешно сузбивање на софистицираните форми на организираниот криминал.

Во рамки на престојот во Доха, во контекст на одржување континуитет во билатералниот политички дијалог меѓу Република Македонија и Државата Катар, како земја домаќин на конгресот, Кипријановска имала средба со првиот помошник на министерот за надворешни работи на Државата Катар, Мохамед Бин Абдула Ал Румаихи. На средбата бил изразен голем интерес од македонска страна за продолжување на конструктивниот политички дијалог меѓу двете земји, како и интерес за динамизирање на соработката на економски план.

Најчитани вести