Македонија

Кирил Георгиев победник на турнирот во брзопотезен шах на Алколоид

Кирил Георгиев победник на турнирот во брзопотезен шах на Алколоид

Вчера се одржа турнир во забрзан (рапид) шах на Алкалоид кој се рејтингува за рапид листата на ФИДЕ.

Ова е најсилен турнир со рапид темпо на игра во Македонија, кој традиционално се одржува, а вкупниот награден фонд, обезбеден од компанијата Алкалоид АД изнесуваше 120.000 денари. Турнирот привлече многу голем број шахисти и љубители на шахот, достигнувајќи бројка од 145 учесници, од кои 32 со меѓународни титули, од 7 држави.

Победник на турнирот бугарскиот велемајстор Кирил Георгиев со освоени 8 поени во деветте одиграни кола.

Неговиот сонародник, велемајсторот Борис Чаталбашев заврши на втората позиција со половина поен помалку.

Третото место му припадна на велемајсторот Трајко Недев, водено и најдобриот македонски натпреварувач со 7 поени.

Освен првите тројца парични награди добија и шахистите пласирани до 12.место.

Награди беа доделени и за најдобрите во следниве категории:

-до 2.199 рејтинг поени Елмаз Дрпљанин,

-жени Маја Величковски-Нејковиќ,

-до 1.999 Јанчо Ѓорѓевски,

-ветерани Илија Стошевски,

-У-18 Дејан Пејчиновски,

-У-16 Никола Николовски,

-У-14 Тони Лазов,

-У-12 Наталија Грабачева,

-У-10 Андреј Велјаноски,

-У-8 Иван Цапески.

Победничкиот пехар и наградата за првото место на Турнирот за новинари му припаднаа на Зоран Стерјовски од Македонска информативна агенција. 

IMG_7952 IMG_7976