Свет

Кисинџер: Без дипломатија во Украина, можно е враќање на студената војна

Кисинџер: Без дипломатија во Украина, можно е враќање на студената војна

Доколку Русија и НАТО не разгледаат сериозни дипломатски односи зарешавање на украинската криза, враќање на студената војна е многу веројатна, предупреди поранешниот американски државен секретар, Хенри Кисинџер.

На почетокот на украинската криза, пофлексибилна дипломатија можеше да спречи катастрофа и поголем дел од украинската територија би бил заштитен, дополнува тој.

Според него, НАТО мора да развие кохерентна стратегија заодбрана и заштта на своите членки.