Македонија,Економија

Ќе се испитува дали Македонија извесувала македонски зеленчук и овошје во Русија

Ќе се испитува дали Македонија извесувала македонски зеленчук и овошје во Русија

На вчерашната седница, Владата одлучила да им наложи на институциите во наредните два дена да ги испитаат информациите за наводниот реекспорт на земјоделски производи од ЕУ во Русија, а во деталните анализи ќе бидат вклучени МВР, Царинската управа, Агенцијата за храна и земјоделство и Државниот инспекторат за земјоделство, соопшти денеска министерот за економија Беким Незири, објави МИА.

– Ќе направиме детално истражување и ако утврдиме дека постои такво нешто, ќе се преземат сите законски мерки за покренување кривични постапки против поединците или фирмите кои го напрвиле тоа – изјави Незири.

Според него, од руска страна има само сомнеж дека Македонија извезува овошје и зеленчук од ЕУ во Русија, но тоа не е докажано.

Одговорајќи на новинарско прашање, заменик амбасадорот на САД, Бартон Путни, порача дека земјите од региoнот имаат огромен потенцијал за меѓусебна соработка и на тоа треба да се фокусираат.

Руската служба за ветеринарен и санитарен надзор побарала од македонските служби во рок од една недела да пратат материјали за системска проверка на извезените производи, како и заклучоци за автентичноста на фитосанитарните сертификати.

Македонија треба да докаже дека овошјето и зелечнукот што ги извезува во Русија се македонски.