среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 60

Ќе се модернизираат стратешките автопати во земјава

patista-500

Последни вести

Агенцијата за државни патишта наскоро ќе почне со рехабилитација и реконструкција на повеќе патни правци ширум државата. Благодарение на финансиските средства добиени од Европската банка за обнова и развој, во износ од 160 милиони евра, претпријатието ќе ги реконструира патните правци Штип-Кочани, Охрид-Пештани, Требениште-Струга и делницата Фаришка и Дреновска клисура во должина од 10 килиметри.

Оваа делница всушност  е само една делница од Проектот „Подобрување на патна врска од Градско до Прилеп преку изградбата на експресен пат од Градско преку Росоман и Дреново“ во должина од 33,5 километри.

Според информациите од ЈП за Државни патишта, за  делницата  Фаришка и Дреновска Клисура проектот  веќе е готов и е распишана јавна набавка за избор на најповолен понудувач за надзор и за оваа делница се очекува во втората половина од годината  да се отпочне со градба .

Во исто време, оттаму не информираа дека делницата Штип-Кочани, е во фаза на проектирање, за делницата Охрид-Пештани проектот е готов  и се докомплетира студијата за животна средина. Делницата Требениште – Струга  во моментов е во фаза на допроектирање.

Целиот овој проект околу реконструкцијата на патиштата, всушност е дел од политиката на Владата за подобрување на квалитетот и модернизација на патната инфраструктура во Република Македонија.  Според очекувањата, со неговата имплементација, ќе има  подобрување на безбедноста на патиштата, ќе се надгради капацитетот и ќе се направат безбедносни ревизии.

Министерството за финансии во име на Владата на Република Македонија уште при потпишувањето на договорот за заем од ЕБОР  во декември минатата година, соопшти дека подобрувањето на инфраструктурата останува еден од приоритетите на Владата, пред се поради големото значење на патиштата за интеграцијата на земјата.

ЕБОР започна со инвестирање во македонската економија во 1993 година. До денес во земјата, има потпишано над 90 проекти, со нето кумулативен бизнис волумен од над 1,2 милијарди евра.

 

 

Најчитани вести