Свет

Ќе се намали производство на нафта во земјите кои не се членки на ОПЕК

Ќе се намали производство на нафта во земјите кои не се членки на ОПЕК

Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА), ја намали прогнозата за производство на нафта во земјите кои не се членки на Организацијата на земјите извознички на нафта ОПЕК.

Причина за тоа е промената на состојбата во Северна Америка и заострувањето на конфликтот во Јемен.

Меѓународната агенција за енергетика прогнозата за производство на нафта во државите надвор од ОПЕК ја намали за 120.000 барели дневно, на 630.000 барели дневно во 2015 година, поради, како што е соопштено, нешто пониските перспективи во поглед на производството на американската лесна нафта и производството на нафта од нафтен песок во Канада, како и поради последиците од влошувањето на судирите во Јемен.