Свет

Ќе се прошири зоната на потрага по исчезнатот малезиски авион

Ќе се прошири зоната на потрага по исчезнатот малезиски авион

Ќе се прошири областа во која ќе сеспроведува подводната потрага по малезискиот авион, кој со 239 патници и членови на екипажот исчезна на 8-ми март.

Педесет и фва дена од исчезнувањето на авионот не е откриено ништо.

– Ќе сториме се за да ја решиме оваа мистерија. Сакам семејствата на патниците во авионот и целиот свет да знаат дека Австралија нема да избега од одговорноста, истакна австралискиот премиер Тони Абот.

Авионот сообраќаше на релација Куала Лумпур – Пекинг, но од засега непознати причини скршна од таа релација и се насочи кон јужниот дел на Индискиот Океан. Се претпоставува дека потонал западно од австралискиот град Перт.