петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 38

Ќе се регулира коритото на Брегалница во Делчево

delcevo

Последни вести

Со средства од Европската унија преку Програмата за прекугранична соработка ќе се врши регулација на реката Брегалница во централното градско подрачје на Делчево, пренесува МИА.

– Во партнерство со општината Благоевград од соседна Република Бугарија заеднички аплициравме за проектот „Мерки за заштита од поплави на реките Брегалница и Бистрица“,  со вкупен буџет од 500 илјади евра. Од оваа сума  за регулација на коритото на Брегалница во Делчево се предвидени 239.813 евра, а остатокот  за уредување на коритото на Бистрица во Благоевград, изјави  градоначалникот на Делчево, Дарко Шехтански.

Градежните работи на македонска страна ќе ги изведува компанијата ДОО „Изолација“ од Скопје, со која е општина Делчево има потпишано договор.

Со овој проект што ќе трае во наредните 24 месеци ќе се регулира коритото на Брегалница  на потегот од постојната гумена (балон) брана до мостот на улицата „Индустриска“.

Најчитани вести