Македонија,Крими хроника

Ќе се укинува роамингот во регионот

Ќе се укинува роамингот во регионот

Иницијатива за укинување на роамингот меѓу балканските држави е поднесена пред еден месец од страна на регулаторите од Македонија, Бугарија, Србија и Албанија.

Се очекува одлуката и да стапи во сила од 1 јануари 2015 година, а во неа се вклучени и БиХ и Косово.

Укинувањето на роамингот ќе се однесува на сите услуги на мобилните оператори, зборување, СМС и интернет.