петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 48

Ќе се зголеми социјалната помош и надоместокот за деца со пречки во развојот

merka za socijalno zagrozeni lica

merka za socijalno zagrozeni lica

Последни вести

Од јуни за 10 отсто се зголемува износот на социјалната парична помош, а за 25 отсто паричниот надоместок за родители на деца со пречки во развојот од материјално необезбедени семејства, како и за згрижувачките семејства за деца без родители.

Ова денеска во Делчево го најави премиерот Никола Груевски.

– Во Програмата имавме ветено зголемување на социјалната парична помош од 5 отсто, но пред три месеци донесовме решение да се зголеми социјалната и парична помош за 10 отсто од јуни годинава, а корисниците да ги добијат средствата во јули. За 25 отсто ќе порасне надоместокот за згрижувачките семејства за деца без родители и за родители кои имаат деца со пречки во развојот од материјално необезбедени семејства. Нивното зголемување исто така ќе почне од јуни, а ќе биде исплатено на почетокот на јули, рече премиерот Груевски по поставувањето камен-темелник на ТИРЗ „Делчево“.

Најчитани вести