Свет

Клинцевич: Русија спречи повторување на балканското сценарио

Клинцевич: Русија спречи повторување на балканското сценарио

Благодарејќи на принципиелниот став на Русија кон Донбас, спречено е повторување на балканското сценарио од 1999 година.

Ова го тврди Франц Клинцевич, заменик шеф на пратеничката група на „Единствена Русија“.

– Ситуацијата можеше да биде многу полоша отколку на Балканот. Русија и нејзиниот принципиелен став го спречија повторувањето на сценариото од 1999 година, кога силите на НАТО влегоа во Југославија без мандат од ОН, истакнал Клинцевич, кој е член на Комитетот за одбрана на руската Дума.

Имено, оваа изјава на Клинцевич е одговор на изјавата на високата претставничка на ЕУ за надворешна политика и безбедност Федерика Могерини дека ситуацијата во Украина е најлошата криза во Европа од Балканските војни.

– Нападите на НАТО во Украина би можеле да ја доведат меѓународната заедница до голема војна, смета тој.