четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Книжевни разговори со Блаже Миневски во библиотеката „Браќа Миладиновци“

knigiii

Последни вести

На 12 февруари во спомен-собата на Миладиновци во Градската библиотека „Браќа Миладиновци“, со почеток во 19.00 часот ќе се одржат Книжевни разговори со Блаже Миневски.

Повод за разговорите е романот на Миневски, Јас, Тито и Мики Маус.

Разговорите ќе ги води Братислав Ташковски а делови од творештвото на Миневски ќе интерпретира актерот Томе Витанов. На средбата ќе се разговара и за вредносните системи, актуелниот миг во македонската книжевност, статусот на писателот и книжевсноста денес и за афирмацијата на македонската книжевност дома и во светот.

Блаже Миневски, е романсиер, раскажувач и публицист. Автор е на шест романи, четири книги раскази и десет пиеси. Досега ги има добиено сите најзначајни книжевни награди во Македонија. Блаже Миневски е застапен во сите антологии на македонската кратка проза објавени во последните дваесетина години, а неговите раскази се преведени на англиски, француски, германски, кинески, италијански, шпански, руски, романски, словенечки, хрватски, унгарски, турски и српски јазик.

Најновиот сатиричен роман на Миневски Јас, Тито и Мики Маус е мајсторска проза за чудесното опредметување на недофатливата реалност и според критиката е без конкуренција во овој жанр во македонската современа литература.

Најчитани вести