понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 16

Со кофеин против опаѓање на косата

Многу луѓе страдаат од губење на косата, особено во подоцнежните години од животот.

opadanje-kose

Последни вести

Високите контрацепции на машкиот хормон тестостерон може да предизвика губење на косата кај мажите, но и кај жените особено по менопаузата.

Неколку студии укажуваат на тоа дека кофеинот може да го спречи губењето на косата, бидејќи го стимулира растот и ја подобрува отпорноста на фоликулите на лош ефект на тестостерон.

Прозиводителите на шампони за коса со кофеин ветуваат дека овие производи може значително да го намалат влијанието на хормоните и да го стимулираат растот на косата.

Topiva premium kava

Меѓутоа, истражувањето на ефектот на кофеинот врз растот на косата често се темели исклучиво на лабораториските тестови на одредени типови на коса. Според тоа, само се претпоставува позитивниот ефект на кофеинот, до сега не постојат уверливи истражувања со доволен број на испитаници.

Шампоните и другите производи против губење на косата се применуваат на секое миење на косата, за да дејствуваат. Преки нанесувањето директно на глава, активните состојки на призводите навлегуваат за краток временски рок во коренот на косата и така го оттикнуваат метаболизмот на коренот на косата. На овој начин може да се продолжи активната фаза на растење на косата.

Во секој случај, прозиводите кои содржат кофеин, покажуваат одлични резултати и постигнуваат густина и отпорност на косата.

Најчитани вести