четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Кога македонските политичари се задоволни, губитници се народот и државата

Веќе стана мода секоја бараба да ја продава Македонија. Во нормална држава еден Кире Наумов ќе беше уапсен уште пред да оствари пуч врз македонскиот финансиски сектор и ќе го завршеше својот живот во затвор. Кај нас ништо, иако штетата од Наумов е 200 милиони евра плус каматата. Секојдневно предавниците се охрабруват.

StefanVlahovMitcov

Последни вести

Потпишаниот на 20 јули договор меѓу политичките партии наликува на случајот од познатата анекдота кога некој потпишал брак со (с)ороспија и пред првата брачна ноќ и’ вели: „Ај, дано излезеш чесна“, а таа му одговара: „Ај дано, ама одвај ли“.

Ќе потсетам, дека по минатогодишниот Пржински договор сите потписници, како и денес, беа задоволни. Само што во изминатата година кризата уште повеќе се продлабочи. Може да замислиме каков резултат врз нас ќе има моментната насмеаност на политичките преговарачи. Во споредба со задоволната фаца на претставникот на ВМРО-ДПМНЕ Тодоров, лидерот Груевски беше скептичен дека СДСМ ќе си го одржи зборот и изјави дека договорот е компромисен.

Всушност, договорот, како пред тоа, прогнозирав е целосна катастрофа за македонската држава и народ. ПРЕД СЕ’, МОРА ДА СИ ОДГОВОРИМЕ НА ПРАШАЊЕТО; ДОГОВОР СО КОГО И ЗОШТО? Формално тоа е договор меѓу четири партии. Во позадина, работите се ептен други:

Прво, претставници од ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и ДПА водат преговори во име на своите членови и приврзаници, без да го бараат нивниот став. ТОА Е ПАРТИСКИ НЕЛИГИТИМНО.

Второ, лидерите на овие партии ставија потписи во Пржино /и се спремаат да го направат и на 31 август/, со кои го задолжија целиот македонски народ без да бараат негова согласност. ТОА Е НАЦИОНАЛНО НЕЛИГИТИМНО. Уште повеќе, договорот го урива македонскиот Устав и на тој начин – основата на македонската дрзава.

Трето, Пржинскиот договор, како пред тоа Охридскиот во 2001 година, а и сегашниот од 20 јули, практично се донесени од странските амбасадори /американскиот во придружба на тие од ЕУ/, затоа и се само на англиски јазик.

ЗАМИСЛЕТЕ, МАКЕДОНСКИ ПАРТИИ ПОТПИШУВААТ ДОГОВОРИ НЕ НА МАКЕДОНСКИ, ТУКУ НА СТРАНСКИ ЈАЗИК И САМО НА ТОЈ ЈАЗИК ТИЕ ИМААТ ЗАКОНСКА СИЛА.

Четврто, излегува дека претставници на споменатите партии практично не водат преговори помеѓу себе, ниту дури со странските амбасадори, туку потпишуваат капитулации во име ма македонскиот народ и држава. Само што, за разлика од воените капитулации кои се објавуват веднаш, МАКЕДОНСКОТО УНИШТУВАЊЕ ОДИ ЧЕКОР ПО ЧЕКОР. Не затоа што македонските политичари се бранат активно, туку бидејќи стравуваат од реакцијата на народот. Самиот Груевски призна дека дури кај членовите на неговата партија врие и тие сакат да биде расчистено со домашните предавници и со странското мешање во македонските работи.

Тоа вриење е логично, затоа што никој нормален граѓанин нема да допушти некој да го окупира неговиот стан и да го малтретира. Тој ќе се тепа со окупаторот на живот и смрт. Македонската држава е стан на сите македонски граѓани и затоа како во минатото мора да ги отфрлиме сите окупатори и нивните домашни квинслинзи.

ПРОБЛЕМОТ Е ДЕКА ЗА РАЗЛИКА ОД „ОБИЧНИТЕ“ ГРАЃАНИ, ПОЛИТИЧАРИТЕ ГЛЕДААТ НА ДРЖАВАТА НЕ КАКО НА ОПШТА СОПСТВЕНОСТ ВО КОЈА И ТИЕ КАКО ОСТАНАТИТЕ ИМАТ ДЕЛ,ТУКУ КАКО НА НИВНА ПРИВАТНА СОПСТВЕНОСТ. Затоа ја распродават, се пазарат, трансформираат делови од неа во власт, пари и странска сопственост.

Се знае дека албанските партии ДУИ и ДПА работат за уништување на Република Македонија и легално и илегално. Затоа што не ја сметаат за своја држава. Се знае дека врвот на СДСМ и Соросоидите исто работат против државата. За тоа работење добиваат огромни пари, кои им се доволни за богата егзистенција на нивните фамилии по уништување на државата. Сето тоа е богато документирано, но македонските судови не преземаат никакви мерки. При тоа, владејачката партија не само што преговара со антимакедонските и антидржавни елементи веќе две години, туку и им попушта за се’. Самата ВМРО-ДПМНЕ вади докази за нивната антидржавност, а истовремено потпишува договори со нив. Заев е и мафијаш и антидржавна фаца и да се водат преговори со таков е далеко од нормалниот ум. Бејли е докажан терорист со пучевите во Турција и Македонија, и е незамисливо за нормалните Македонци да ја игра улогата на гувернатор на Македонија. Ако македонските политичари му ја даваат таа улога, како и на Гарет, на педерот Ораф и така натаму, КОЈ ТОГАШ Е НЕНОРМАЛЕН: СТРАНСКИТЕ ОКУПАТОРИ, МАКЕДОНСКИТЕ ПОЛИТИЧАРИ ИЛИ НАРОДОТ? И КАДЕ МОРА ДА БИДЕ МЕСТОТО НА НЕНОРМАЛНИТЕ?

Со кој ум, во име на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Тодоров одобрува договор кој е на штета на македонската држава и народ дури повеќе отколку Пржинскиот? Еве ги и доказите:

ВО ДЕЛОТ НА МЕДИУМИТЕ

1/ Се вели дека Агенцијата за медиуми ќе воспостави ад-хок тело кое ќе прави мониторинг на медиумите 100 дена пред изборите до крајот на изборниот процес. Зошто тогаш тоа тело мора да биде формирано до 20 август /„најдоцна во рок од 30 дена по постигнувањето на овој договор“/, кога одвај на 31 август партиите ќе решаваат кога да има избори? Излегува дека ако избори има на пролет во 2017 година, мониторингот ќе трае не 100, туку 300 денови. На тој начин се крши договорот.

2/ Врз каква логика СДСМ добива право да стави свој главен уредник во државната телевизија, за која плаќаат сите граѓани? Притоа, е запишано дека ќе стапел на функција 100 дена пред избори, ама не пишува дали и кога ќе се повлече.

3/ Зошто е прифатено 24-часовно емитуване на албански канал во државната македонска телевизија, 7 дена во неделата? На тој начин, од една страна Албанците се ставаат привилегирани во однос на останатите малцинства во Македонија, а од друга страна – иако се под 20 отсто,се изедначуват со 4 пати поголемото македонско мнозинство.

ВО ДЕЛОТ ЗА ВЛАДАТА ЗА СПРОВЕДУВАЊЕ НА ИЗБОРИТЕ

1/ Мандатот на техничката Влада немало да заврши со крајот на изборниот ден, а обратете внимание, од датумот кога ДИК ќе ги објави резултатите од изборите. Тоа дава можност за пролонгиране на процесот од страна на представниците на СДСМ во ДИК. Таква можност е дефинирана и во однос на Избирачкиот список каде „три /толку се претставниците на СДСМ/ или повеќе члена на ДИК може да побарат дополнителна проверка за секое име“. Значи, техничката Влада може да трае безвремено.

2/ Министерот во МВР од СДСМ има право да менува 15 раководни позиции и 10 отсто во хоризонтала. Само што: прво, министерот НЕМА ОБВРСКА да го почитува договореното, т.е. може да менува кого и колку сака без да биде казнет; второ, дури ако одлучи да го почитува договорот, количеството на тие менувања му се ДОВОЛНИ ДА ГО ПАРАЛИЗИРА ЦЕЛОТО МВР; трето, давањето на најклучното министерство во рацете на пучистите, може да биде ПРЕСУДНО за судбината на државата.

ПОТВРДА ЗА ТОА ДЕКА ДОГОВОРОТ ОД 20 ЈУЛИ НЕ Е ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ИЗБОРИ, ТУКУ ЗА УСПЕШНО СПРОВЕДУВАЊЕ НА ПУЧ Е ДЕКА НЕМА ОБВРСКА СИТЕ ПАРТИИ-ПОТПИСНИЦИ ДА СЕ ЈАВАТ НА ИЗБОРИТЕ КОГА ТИЕ ЌЕ БИДАТ ЗАКАЖАНИ. ОСТАНАТИТЕ ДЕФИНИРАНИ ПРАШАЊА ВО ДОГОВОРОТ ИСТО ОДАТ ВО ПРИЛОГ НА ПУЧ.

Преговарачот Тодоров дава „Амин“ на антидржавното Јавно обвинителство во комплет со МВР да го уапси Груевски и останатите лидери на ВМРО-ДПМНЕ, кое беше спречено во пролетта од Претседателот Иванов. За таа цел Катица Јанева и нејзината интернационална компанија ќе постојат дури и ако Уставниот суд ги објави за нелигитимни. Какви всушност се. На тој начин, партиите /вклучително и ВМРО-ДПМНЕ/ се обврзуваат повторно да го прекршат Уставот. Со останатите прашања: за приоритетно донесуване на законите „Прибе“, кои ги уништуваат македонските безбедносни служби, полицијата и судскиот систем; за законот за свиркачите кој го охрабрува шпионирањето на македонските државни институции; за имплементацијата на Охридскиот договор во насока официјална федерализација на Македонија; за евро-атлантските интеграции, т.е. за користење на македонскиот народ како економски робови и како топовско месо од САД, македонската држава се уништува правно, пред да биде уништена практично.

СЕ УШТЕ ИМА ВРЕМЕ НАМЕСТО ДА ОДИ КУРБАН, ГРУЕВСКИ ПРВО ДА РАСЧИСТИ СО СВОИТЕ БЛИСКИ СОРАБОТНИЦИ КОИ СЕКОЈДНЕВНО ГО ПРЕДАВААТ, А ПОТОА ДА СПРЕЧИ ПОДГОТВУВАНИОТ ПУЧ И СО ПОТКРЕПАТА НА НАРОДОТ ДА ИСЧИСТИ ДРЖАВАТА ОД ИЗРОДИТЕ.

Веќе стана мода секоја бараба да ја продава Македонија. Во нормална држава еден Кире Наумов ќе беше уапсен уште пред да оствари пуч врз македонскиот финансиски сектор и ќе го завршеше својот живот во затвор. Кај нас ништо, иако штетата од Наумов е 200 милиони евра плус каматата. Секојдневно предавниците се охрабруват. Затоа и СЈО отвара ревизија за „Скопје 2014“, а Жерновски и Грчев се спремаат да го рушат.

КАДЕ Е МАКЕДОНСКИОТ ЕРДОГАН?

Најчитани вести