недела, 23 април 2017  |  Вести денес: 26

Кои месеци се најдобри за зачнување?

Сперматозоидите во лето најверојатно се побрзи поради тоа што со промените на годишните времиња доаѓа и до промена на нивото на хормони кај мажите, првенствено на тестостеронот.

00-sex-soveti

Поврзани вести

Врз основа на податоците од претходните истражувања спроведени на вкупно 5.188 мажи, италијанските научници од Центарот за репродуктивна попреченост на Универзитетската болница во Парма заклулчиле дека периодот во јули и август е најдобар за зачнување.

Според податоците, подвижноста на сперматозоидите во текот на овие два месеци е најголема, а посебно е зголемена во однос на зимскиот месец јануари.

Сперматозоидите во лето најверојатно се побрзи поради тоа што со промените на годишните времиња доаѓа и до промена на нивото на хормони кај мажите, првенствено на тестостеронот.

За да дојде до оплодување на јајце клетката, сперматозоидите мора да поминат низ цервксот, материцата и јајцеводите. Ако е намалена способноста за движење на сперматозоидите, тие потешко ќе стигнат до јајце клетките, односно ќе има помала можност за зачнување.

Најчитани вести