Секс

Кои месеци се најдобри за зачнување

Кои месеци се најдобри за зачнување

Врз основа на податоците од претходните истражувања спроведени на вкупно 5.188 мажи, италијанските научници од Центарот за репродуктивна попреченост на Универзитетската болница во Парма заклулчиле дека периодот во јули и август е најдобар за зачнување.

Според податоците, подижноста на сперматозоидите во текотовие два месеци е најголема, а посебно е зголемена во однос на зимскиот месец јануари.

Сперматозоидите во лето најверојатно се побрзи поради тоа што со промените на годишните времиња доаѓа и до промена на нивото на хормони кај мажите, првенствено на тестостеронот.

За да дојде до оплодување на јајце клетката, сперматозоидите мора да поминат низ цервксот, материцата и јајцеводите. Ако е намалена способноста за движење на сперматозоидите, тие потешко ќе стигнат до јајце клетките, односно ќе има помала можност за зачнување.