Магазин

Кој јазик ќе доминира во иднина?

Кој јазик ќе доминира во иднина?

Можеби на прв миг ќе помислите дека англискиот јазик е јазик што доминира и што ќе доминира во иднина, но врз основа на деталните анализа, тој по бројот на лица што го говорат се наоѓа на третото место.

Комбиниранирте кинески дијалекти имаат повеќе изворни говорници од било кој друг јазик во светот, а по него следат хинду и урду што имаат исто јазично потекло во северна Индија. Потоа следи англискиот јазик со 527 милиони изворни говорници. Арапскиот како мајчин јазик го оговрар речиси 500 милиони луѓе, а шпанскиот 389 милиони.

jazici-2

Врз основа на овие податоци се поставува прашањето кој јазик ќе доминира во иднината?

Предвидувањата варираат во зависност од локацијата и намерата, но еве некои начини на кои може да му се пристапи на ова прашање.

Сакате да заработите пари на растечките пазари?

jazici-3

Бразил, Русија, Индија и Кина се сметаат за пазари со најбрз развој на економијата. Со самото тоа хинди, бенгали и урду јазиците до 2050-тата ќе доминираат во светот на стопанството, а ќе ги следат шпанскиот, португалскиот , арапскиот и рускиот.

Сакате да се разберете со повеќе луѓе?

Германскиот лингвистички експер Улрих Амон кој спровел 15-годишно истражување на јазици ги издвојува кинескиот, шпанскиот и францускиот како јазици со кои можете да се разберете со најголем број луѓе во светот.

Сакате да го обиколите светот, но говорите само еден јазик

jazici-1-1

Оваа мапа го прикажува бројот на земји во кои се говорат одредени јазици, но треба да бидете внимателни, затоа што во некои земји луѓето ги знаат јазиците но не доволно добро.

Сакате да читате книги од странски автори

jazici-4

Групата интернационални истражувачи неодамна анализирала преводи на 2,2 милиони книги низ целиот свет и дошле до следните откритија.

jazici-5

Книгите од Азербејџан (односно од земјите означени со зелени кругови) речиси секогаш ќе бидат преведени на руски јазик.

jazici-6

Од руски јазик, поголемиот број книги ќе бидат преведени на англиски, а истото важи и за книгите од француското, германското, италијанското и холандското говорно подрачје.