Секс

Колку често мажите мислат на секс?

Колку често мажите мислат на секс?

Вистинските бројки за тоа колку често мажите мислат на секс не може научно да се утврдат. Она што истражувачите можат е да испитаат луѓе за тоа што тие мислат.

Научниците тоа го нарекуваат „предизвикано искуство“.

Така во една неодамнешна студија на Универзитетот во Охајо, истражувачите им дале на испитаниците тастатура со три коочиња, за секс, за храна и за сон, кои би требало да ги притиснат секој пат кога ќе помислат на некои од овие три работи. Студијата покажала дека просечен маж помислува на секс се на се 19 пати дневно.

Меѓутоа, можеби и начинот на кои е изведено испитувањето влијаело на конечните резултатит, смета когнитивниот психолог, Том Стафорд, кој не учествувал во оваа студија. Ако им кажете на луѓето дека мора да ја приметат секој пат кога ќе помислат на нешто, можеби почесто ќе мислат на тие работи.

Други истражувачи, кои користат други методи на предизвикување, добиваат други резултати. Така и со студијата која подразбира пополнување на прашалник седум пати дневно, открива дека мажите повеќе мислат на секс отколку на храна, сон, лична хигиена, социјални контакти, одмор и кафе.

Совршената технологија директно ви ги мерела можните активности на испитаниците и некако го предвидела резултатите на тој број, но дури и кога тоа би било тешко.

Што се смета за „мислење“ не е јасно дефинирана работа.

seks-1376419749-10714

„Постои и проблем што мислите немаат природна мерна единица“, пишува Стафорд. „Мислите не се разделни, кои ги мериме во сантиметри, метри или километри. Што воопшто се мислите? Колку големи треба да бидат, за да бидат мерливи? Дали сте имале една, многу или ниедна додека го читате ова?“.

Можеби уште поинтересно прашање е зошто мораме да мериме се што постои. Дали е важно колку често мажите мислат на секс- 12, 19 или 400 пати?

Овие броеви ја намалуваат целата група на аргументи за реалната сексуалност и нормите на мажите и жените одвојувајќи ги чувствата од живите искуства на луѓето.

Тоа можеби може да биде корисно во реториката, за да се докаже дека мажите „не се така фини“, или дека жените се насочуваат, но податоците велат дека ограничувањата во науката да ја мери природата на човечката сексуалност, туку на самата сексуалност.