Магазин

Колку долго можат да се чуваат варените јајца

Колку долго можат да се чуваат варените јајца

Јајцата се вкусен и и здрав оброк. Содржат протеини и голем број на витамини и минерали, и можат во потполност да го заменат месото. Лесно се варливи и се со ниска калориска вредност.

Можат да се подготват на повеќе начини од што и зависи нивната искористливост, вареното е поискористливо, додека прженото губи извесна кочичина на белковини. Најлесно за варење е вареното јајце, а најтешко печеното.

Тврдо варените јајца побрзо се расипуваат од свежите, два часа оо варењето треба да ги ставите во фрижидер, така можат да останат свежи до една недела.