петок, 28 јули 2017  |  Вести денес: 13

Колку кафиња дневно ви се потребни – Одговорот е во гените

Научниците од Универзитетот во Единбург откриле дека луѓето со ДНК варијација на генот наречен PDSS2 пијат помалку кафе од оние кај кои што ја нема таа варијација.

coffee_rotator

Последни вести

Постои хипотеза дека кај луѓето со поголемо ниво на генетската варијација PDSS2 кофеинот подолго се задржува  во организмот па затоа и поретко го земаат, вели  генетичарката Никола Пирасту.

Весникот „Гардијан“ пишува дека научниците го откриле генот што најверојатно влијае на тоа колку кафиња дневно пијат луѓето.

Научниците од Универзитетот во Единбург откриле дека луѓето со ДНК  варијација на генот наречен PDSS2 пијат помалку кафе од оние кај кои што ја нема таа варијација.

Оваа  варијација го забавува процесирањето на кафето во организмот, што значи дека луѓето што ја поседуваат истата филџанот кафе „ги држи“ подолго време.

Најчитани вести