четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 49

ОН Комисиија: Опозицијата ги спречува цивилите да го напуштат Алепо

Smoke rises as seen from a government-held area of Aleppo

Последни вести

Комисијата на Обединети нации за истрага за Сирија (ЦОИ) соопшти дека добила дојава дека опозицијата го блокира излегувањето на цивилите од Алепо, користејќи ги како жив штит.

Комисијата наведе дека има наводи дека опозициските борци се мешаат со цивилите, со што се зголемува ризикот цивилите да бидат убиени или повредени. Таквите наводи се однесуваат на некогашниот огранок на Ал Каеда – ал Шам фронт и на бунтовничката група Ахрар ал-Шам.

Комисијата на ОН забележа и тешки обвинувања против сириските владини сили – погубувања, произволни апсења, присилно исчезнување и принудна регрутација.

Најчитани вести