Магазин

Концерт на Дуке Бојаџиев во Велес

Концерт на Дуке Бојаџиев во Велес

По големиот одѕив на четирите концерти на Дуке Бојаџиев изминатиот викенд во Скопје и Битола, композиторот и пијанист кој живее и твори во Њујорк вечер ќе одржи концерт и во новиот објект на велешкиот театар „Јордан Хаџи Константинов-Џинот“, во рамки на манифестацијата „Велес – Град на културата 2015“.

Концертот е насловен „Сон. Верба. Љубов“ и е комбинација на авторска, филмска музика (До Балчак, Сенки, Војната заврши) и изворно македонско творештво, кои авторот ги соединува во автентична целина со современ пристап, збогатена со суфистичката поезија на големиот поет и филозоф од 13 век, Џелалудин Мевљана Руми.

Покрај Дуке Бојаџиев на пијано, на концертот ќе настапат Исмаил Лумановски на кларинет и актерот Васил Зафирчев како наратор.

Концертот го организираат Велешкиот театар и Општина Веле