Магазин

Концерт на „Мизар“ во Загреб

Концерт на „Мизар“ во Загреб

Македонската рок група „Мизар“ на 16 април ќе настапи во загрепската „Творница културе“, во рамки на големата изложба „Осумдесети – слатка декаденција на постмодерната“.

„Мизар“ се основани во 1983 година и зад себе имаат пет студиски албуми од кои последниот „Детето и белото море“ беше објавен во 2009 година. Овој албум го направија во сорабтока со хрковниот хор „Хармосини“.

Со својот посебен и оригинален спој на готик рок со старословенски и византиски напеви „Мизар“ извршија пресудно влијание врз многу генерации македонски музичари.