Македонија,Политика

Конечни резултати од изборите: ВМРО ДПМНЕ освои 452.709, СДСМ 436.469 гласови

Конечни резултати од изборите: ВМРО ДПМНЕ освои 452.709, СДСМ 436.469 гласови

Победник на предвременти парламентарни зибори во Македонија е коалицијата на ВМРО ДПМНЕ со освоени 16.240 гласови повеќе од коалицијата која ја предводеше СДСМ, велат податоците на Државната изборна комисија по обработени 99,72 отсто од гласовите, односно 3.514 од 3.524 избирачки места.

ДИК утврди дека излезноста е 66,88 отсто, одосно своето гласачко право го оствариле 1.189,481 граѓани.

Што се однесува, пак, до симулацијата на пратенички мандати, односно која партија колку пратеници ќе има во новиот парламентарен состав, Дравната изборна комисија сеуште не објавува ништо.

Избори 2016

Во продолќение резултатите од ДИК по изборни единици:

ИЕ1

dik1aИЕ2

dik2aИЕ3

dik3aИЕ4

dik4aИЕ5

dik5aИЕ6

dik6a