Свет

Косачев: Целта на НАТО е да ги држи Русите надвор, Американците внатре и Германците долу

Косачев: Целта на НАТО е да ги држи Русите надвор, Американците внатре и Германците долу

Целта на НАТО е „да ги држи Русите надвор, Американците внатре и Германците долу“. Оваа цел безгрешно се реализира дури и по крајот на „студената војна“ и го надмина поделбите во Европа, изјави претседателот на Комисијата за меѓународни работи на горниот дом на парламентот на Советот на Федерацијата на Русија Константин Косачев, кој изрази жалење затоа што „Црна Гора сега е вклучена во овој механизам на постојана репродукција на „студената војна““.

Пристапувањето на Црна Гора во НАТО е за жалење, претседателот на Комисијата за меѓународни работи на горниот дом на парламентот на Советот на Федерацијата на Русија Константин Косачев напиша на својата страница на Фејсбук во средата, пренесува ТАСС.

Приказната, секако е за жалење, рече сенаторот, коментирајќи ја официјалната покана на НАТО за Црна Гора.

Косачев рече дека првиот генерален секретар на НАТО Лорд Исмеј еднаш рекол дека целта на организацијата е „да ги држи Русите надвор, Американците внатре и Германците долу“. Оваа цел безгрешно се реализира дури и по крајот на „студената војна“ и ги надмина поделбите на Европа, изјави членот на Советот на Федерацијата. Тој изрази жалење затоа што „Црна Гора сега е вклучена во овој механизам на постојана репродукција на „студената војна““.

Според Косачев, Русија ги поседува „сите историски, етнички, религиозни и културни основи“со Црна Гора како близок пријател и народ.

Тоа е нивен избор, но ние го имаме секое право за да го сметаме тоа за погрешно и дека тоа не е алтернатива, рече тој.

Според Косачев, „идејата дека нема алтернатива за НАТО во сферата на безбедноста долги години наназад била свесно инсталирана во малите земји во Европа“.

Експанзијата на евро-атланските стурктури на Исток „го симнува постоечкиот систем на европска безбедност“ којшто се засновал на клучниот принцип на „неделивост на безбедноста, неможноста да се обезбеди една членка членки на сметка на другите“, и „автоматски го става во опасност сите земји кои не се членки на НАТО“, вели Косачев.

НАТО официјално…