Балкан

Косово сака да воведе сопствена валута

Косово сака да воведе сопствена валута

Косово се размислува да воведе сопствeна валута, пренесуваат денеска косовските медиуми.

Идејата моментално се разгледува, истакнува извор од косовската Централна банка, додека експертите во Приштина сметаат дека вовeдувањето на сопствeна валута би допринело за развој на монетарната политика.

Тие меѓутоа, предупредуваат  дека одржувањето на стабилноста на таквата валута претставува сериозен предизвик.