Балкан

Косовски семејства маршираа на Денот на исчезнати лица од војната во 1999

Косовски семејства маршираа на Денот на исчезнати лица од војната во 1999

На Денот на исчезнати лица во Ѓаковица маршираа семејства на лица кои се уште се водат како исчезнати од војната на Косово во 1999-та година.

Повеќе од 1.700 лица, кои исчезнаа за време на конфликтот кон крајот на 90-тите, сé уште не се пронајдени.

Семејствата заедно со градоначалникот на Ѓаковица маршираа од центарот на градот до селото Меја, каде бил извршн еден од најголемите масакри во 1999-та година.

Во април минатата година, Мисијата на ЕУ за владеење на правото во Косово, објави дека се идентификувани околу 20 лица, кои би можеле да бидат обвинети за воени злосторства во Ѓаковица, извршени на 27 и 28 април 1999 година, кога, како што се верува, од страна на српските сили, биле убиени стотици етнички Албанци.