Балкан

Косовскиот суд одлучи кој ќе го добие мандатарот за новата влада

Косовскиот суд одлучи кој ќе го добие мандатарот за новата влада

Уставниот суд на Косово денеска донесе одлука дека мандаторот за новиот состав на владата ќе го добие партијата или коалицијата која освоила најголем број гласови на изборите.
Во одлуката се истакнува дека партијата или коалицијата што добила мнозинство во Собранието, односно која има најмногу места во законодавниот дом.

Претседателот според Уставот, му предлага на Парламентот кандидат за премиер, предложен од партијата или коалицијата што има најмногу места во Собранието.