Македонија

Косовското МНР го осуди нападот на полициската станица во Гошинце

Косовското МНР го осуди нападот на полициската станица во Гошинце

Министерството за надворешни работи (МНР) на Косово го осуди нападот на полициската станица во Гошинце, пренесува МИА.

Во соопштението се наведува дека веста за нападот била примена со голема загриженост. Во него исто така стои дека најостро се осудува секој акт на насилство врз органите на редот на Република Македонија и истовремено се апелира на професинална и нееднострана истрага.

Официјална Приштина искажува подготвеност да им помогне на македонските авторитети за да се откријат сторителите на овој акт.

– Република Косово како фактор на стабилност во регионот, останува во одлучноста за унапредување на климата на добрососедство, почитувајќи ги суверенитетот и територијалниот интегритет на Република Македонија, како соседна земја, како и целосната имплементација на Охридскиот договор, се наведува во соопштението на косовското МНР.