сабота, 22 јули 2017  |  Вести денес: 51

Kрај на епидемијата на ебола во Западна Африка

Крајот на епидемијата на ебола е прогласен по 42 дена од последниот случај во Либерија.

Kрај на епидемијата на ебола во Западна Африка

Kрај на епидемијата на ебола во Западна Африка

Поврзани вести

Светската здравствена организација (СЗО) денеска објави крај на епидемијата на ебола во Западна Африка.

Крајот на епидемијата на ебола е прогласен по 42 дена од последниот случај во Либерија.

Во Сиреа Леоне беше прогласен крај на епидемијата на ебола на 7. ноември, а во Гвинеја на 29 декември.

Повеќе од 11.300 луѓе починаа по избивање на епидемијата на ебола во декември 2013 година, а 28.500 беа инфицирани.

Но, експертите на СЗО предупредуваат дека се уште постои опасност од епидемија на хеморагична треска, чиј вирус може да биде активен и до 12 месеци во спермата на маж кој ја прележал болеста.

Најчитани вести