вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 61

Кредит од Светската банка за хрватските железници

pruga

Последни вести

Светската банка и претставници на хрватските железници вчера потпишаа годогов со Светската банка  за кредит од 163,5 милиони евра за финансирање проекти,

Од вкупниот износ од кредитот, речиси половината или 79 милиони евра се однесува на инфраструктурата на ХЖ.

Кредитното барање во најголем дел се однесува за инвестиции во железничката инфраструктура со цел зголемен капацитет и безбедност.

Дел од заемот – 13,7 милиони евра се за згрижување на вработените, нивна обука и отпремнини.

Избраните проекти подразбираат и модернизација на железничките премини, отстранување на критични точки на пруги, ремонт на железнички мостови и тунели како и осовременување на железнички станици

Најчитани вести