Македонија,Крими хроника

Кривична за дилер на марихуана од Скопје

Кривична за дилер на марихуана од Скопје

СВР Скопје поднесе кривична пријава против М.Б.(40) од Скопје, поради основано сомневање дека сторил кривично дело „неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанци и прекурсори“.

Од страна на судија на пријавениот му е изречена мерка притвор во траење од 30 денови.

Имено, пријавениот во текот на овој месец неовластено од непознато лице набавил и држел кај себе неодредена количина марихуана, која ја препакувал и чувал во својот дом, заради понатамошна продажба.

Извршен е претрес во домот на М.Б. при што се пронајдени, полиетиленска кеса со непозната растителна материја, хартиена паковка со непозната растителна материја, дробилка црвена боја со непозната растителна материја и дигитална вага со натпис “LAICA“ со остатоци од непозната растителна  материја и истите се одземени. Пријавениот е приведен во службените простории на Единицата, каде не дал појаснување на начинот на сторување на кривичното дело.

По извршено вештачење, констатирано е дека се работи за марихуана со вкупна маса 71,75 грама, метална дробилка со нето маса од 0,17 грама и хартиено паковање со нето маса од 0,58 грама мешавина од тутун и марихуана, а на дигиталната вага е констатирано дека има присуство на траги од иситнети и исушени врвни делови – вршункии кои потекнуваат од растението канабис.

Во претходниот период, стои во соопштението, против М.Б. се поднесени кривични пријави за сторени кривични дела „неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанци и прекурсори“, „загрозување со опасно орудие при тепачка или караница“, „прикривање“, „кражба“, „тешка кражба“ и „одземање на моторно возило“.