Македонија,Крими хроника

Кривични на кумановчани кои го оштетиле ЈП „Македонски шуми“ за 473.626 денари

Кривични на кумановчани кои го оштетиле ЈП „Македонски шуми“ за 473.626 денари
ЈП „Македонски шуми“ oбјави повик за набавка на дрва

СВР Куманово поднесе кривична пријава против В.С.(63), директор на ПШС-Куманово за сторени две кривични дела „злоупотреба на службената положба и овластување“. Во 2013 година пријавениот ја злоупотребил службената положба и овластување, постапувајќи спротивно и на упатството за начинот на работа во платниот промет и на упатството за продажба на дрвни сортименти, од приходна сметка на ПШС-Куманово извршил плаќање по основ на промет на производи и стоки кон седум правни лица во износ од 286.781 денари и незаконски склучил договор за продажба на 400 метри огревни дрва со ДПТУ „Оил Груп“ ДОО-Скопје, по што им испорачал 84,7 метри кубни оргевни дрва во вкупен износ од 286.845 денари од кои 186.845 денари останале неплатени. Со ваквите дејствија пријавениот го оштетил ЈП „Македонски шуми“ ПШС-Куманово во вкупен износ од 473.626 денари.