недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Кризен штаб: Донесени се конкретни мерки и препораки за заштита

janakieski-press500

Последни вести

По најавата од УХМР за нов бран на врнежи кој се очекува во петок попладне, а ќе продолжи и викендов, Координативното тело за справување со кризи одржа итен состанок на кој се договорени мерките кои ќе се превземат во следниот период.

Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески истакна дека на состанокот, кој се одржа во проширен состав, присуствувале најголем дел од градоначалниците во Македонија и директорите на водостопанските здруженија.

-Координативното тело направи преглед на можни критични точки кои денес ќе бидат доставени до сите релевантни институции. Сакаме да ја подигнеме состојбата на едно алармантно ниво за да ги заштитиме граѓаните и нивните имоти, како и земјоделските површини од евентуални нови поплави, посочи Јанакиески.

Според информациите на УХМР нов јужен бран ќе ја зафати Македонија, ќе има голем интензитет на врнежи кој се очекува да биде поголем отколку тој во изминатиот викенд. Ќе има и топење на снеговите до 1.600 метри бидејќи ќе има јужен ветер. Јанакиески посочи дека во текот на утрешниот ден УХМР ќе излезе со конкретни бројки на тоа колкава количина на дожд се очекува во секое подрачје во Македонија.

Последните информации говорат дека следните места се дел од најкритичните за поплави во текот на викендот:

-штипско: Кошево, Никоман, Почивало, Лакавица

-Општина Карбинци

-Кочани дел од населените места кои се по теченијата на Брегалница, Злетовска река и Оризарска река, Пробиштип населби по течението на Злетовска река, кумановско, Старо Нагоричане, Липково, населбите по течението на Пчиња. Во општина Могила и Новаци населби и земјоделски површини што се по течението на реката Црна

-Општина Прилеп селата Чепигово, Тројкрст и Тополчани

-Општина Струмица; патниот правец и населенијата околу патниот правец од Струмица до селото Просениково, од Просениково до Сарај

Критични точки се и Гевгелија, Демир Капија, Велес и Радовиш бидејќи се очекува зголемување на водостојот на Вардар.

Најчитани вести