Свет

Крваво во Јемен: Најмалку 60 загинати во меѓуверски судири

Крваво во Јемен: Најмалку 60 загинати во меѓуверски судири

Во вооружени пресметки меѓу шиитските бунтовници и воружени припадници на сунитското племе Хашади во северниот дел на Јемен вчера беа убиени над 60 лица.

Според претставник на племето Хашади, кое е едно од највијателните во тој дел од Јемен, при судирите , што се случиле  во еден бунтовнички камп, загинале околу 40 бунтовници и 20 племнски борци.

Во крвавите нереди  меѓу шиитските бунтовници и припадници на сунитските племиња во северената јеменска провиција Омран во првиот месец од  годинава загинале над  сто лица.