Македонија

Крводарителска акција на УМС – Велес во чест на раѓањето на Гоце Делчев

Крводарителска акција на УМС  – Велес во чест на раѓањето на Гоце Делчев

По четврти пат Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ ОК Велес ја реализираше крводарителската акција во чест на раѓањето на македонскиот великан ,,Гоце Делчев”.

Мотото на овогодинешната крводарителска акција во организација на УМС на ВМРО-ДПМНЕ ОК Велес гласеше ,,Направи добро дело – Дарувај крв”.

На почетокот на акцијата, уште во првиот час беа дарувани над 30 крвни единици, а крајниот збир на собрани крвни единици беше 105. Со што слободно може да се каже дека акцијата заврши и подобро од успешно.

ums-krvodaritelska ums-krvodaritelska11

Претседателот на УМС на ВМРО-ДПМНЕ, Живе Катранџиев истакна дека е задоволен од крводарителската акција и одзивот на велешани. Особено што и голем дел од крводарителите се млади луѓе кои повеќе пати имаат дарувано крв.

Задоволството не го криеше и Др. Анита Божинова Петковска од институтот за трансфузиона медицина, која истакна дека Велес е град на хуманоста.

Од Унијата на млади сили истакнуваат дека ќе ја продолжат оваа традиција и во наредните години.