Свет

Прв кубански амбасадор во САД по повеќе од 50 години

Прв кубански амбасадор во САД по повеќе од 50 години

Долгогодишниот кубански дипломат Хозе Кабанас стана првиот кубански амбасадор во САД по 54 години, благодарение на неодамнешното повторно воспоставување на дипломатските односи меѓу двете земји, пренесува Танјуг.

Кабанас кој де факто ја предводел амбасадата на Хавана или „интересните секции“ во Вашингтон во 2012-та година за да стане задолжителен за работите кога односите на двете земји и официјално беа обновени на 20-ти јули годинава. Тој во четвртокот го предаваше акредитивното писмо на американскиот претседател Барак Обама.

Обама прими вкупно 16 нови амбасадори

Во текот на вчерашниот ден Обама примил вкупно 16 нови амбасадори. Во ссопштението на Кубанската амбасада во Вашингтон се додава дека предавањето на акредитивното писмо на кубанскиот амбасадор во Вашингтон е „уште еден важен чекор во процесот на нормализација на односите меѓу двете земји“.

Прв кубански амбасадор во САД по повеќе од 50 години
Прв кубански амбасадор во САД по повеќе од 50 години

Кабанас и Обама, меѓу другото разговараа за состојбите во билатералните односи, а како што јавува Ројтерс, Вашингтон треба допрва да го именува американскиот амбасадор во Куба.