недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 24

Кучињата за превенција од астма

astma

Последни вести

Децата кои чуваат кучиња во својот дом имаат помал ризик да заболат од астма, објавија шведски научници.

Според податоците кои се собрани од околу 650.000 деца, утврдено е дека оние деца кои од првата до седмата година од животот имале контакт со куче во домот, во просек за 13 проценти го намалиле ризикот од астма.

Научниците напоменуваат дека ова истражување не се однесува на децата кои се алергични на кучиња.

Според проценките околу 40 проценти од децата кои се болни од астма се алергични на кучиња.

Претходните истражувања покажале дека они деца кои се растени на фарма во контакт со поголем број на животни имаат многу мал ризик од заболување од асма.

Научниците ја објаснуваат т.н. хигиенска хипотеза според која децата кои од најмала возраст имаат контакт со нечистотија ја зголемуваат толеранцијата на организмот на честите алергени со што го смалуваат ризикот од појава на асма и алергии.

Најчитани вести