Македонија,Крими хроника

Кумановец работел како наставник со лажна диплома

Кумановец работел како наставник со лажна диплома

СВР Куманово поднесе кривична пријава против Б.Ј. (46), вработен како наставник поради постоење сомнение за сторени кривични дела „злоупотреба на службена положба и овластување“,   „поттикнување“ и „употреба на исправа со невистинита содржина“ и З.К. (50) од Скопје, референт за студентски прашања на универзитетот „Свети Климент Охридски“, поради постоење основи на сомнение за сторени кривични дела продолжено кривично дело „злоупотреба на службена положба“ и продолжено кривично дело „фалсификување исправа“.

Б.Ј. во 2005 година стапил во контакт со З.К., поттикнувајќи го да го запише на Педагошкиот факултет во Скопје и да му обезбеди уверение за завршен факултет. Второпријавениот, злоупотребувајќи ја службената положба, во документацијата на Педагошкиот факултет, во матичната книга на запишани студенти и во главната книга на дипломирани студенти незаконски оформил предмет со што му овозможил да се стекне со уверение.

Со ова, на првопријавениот, на 15.05.2008 година му изготвил фалсификувано уверение за завршен VII-1 степен со што се здобил со стручен назив – дипломиран професор по одделенска настава.

По ова, Б.Ј. од 2009 до 2012 година, ваквото уверение во шест наврати го употребил во правниот сообраќај како вистинито, и врз основа на истото работел како замена во училиштето „Наим Фрашери“ во Куманово.

Второпријавениот, пак, со ова предизвикал штета во буџетот на Државниот универзитет во износ од 98.400 денари.