Македонија

Кумановка и’ се приклучила на Исламска држава во Ирак

Кумановка и’ се приклучила на Исламска држава во Ирак

Кумановка и’ се приклучила на Исламска држава, откако побегнала од дома пред неколку месеци.

Станува збор за осумнаесетгодишна девојка, кој моментно најверојатно е во редовите на Исламска држава во Ирак.

Девојката, чии иницијали се З.К., отпатувала во Ирак, каде што најверојатно се омажила.

Кумановката и’ се приклучила на Исламска држава, откако побегнала од дома пред неколку месеци, а татко и’ рекол дека е подготвен да стори сè што е можно за да ја врати ќерка си дома. Девојката бегалка во разговор со семејството рекла дека е во Ирак и дека се чувствува безбедно.

З.К. била во контакт со другарки од Косово, за кои се претпоставува дека биле регрутирани од Исламска држава во исто време, велат членовите на семејството.