Македонија

Куманово вечерва е екстремно загадено

Куманово вечерва е екстремно загадено

Куманово моментално е убедливо најзагадениот град во Македонија.

Граѓаните повторно се гушат во смог, а мерните станици за квалитетот на воздухот, покажуваат ниво на загаденост 5 пати над нормалата.

Во моментов со ПМ 10 честички е 266 мг/м3, а максимално дозволената граница е 50 мг/м3.

Граѓаните се повеќе се загрижени за неодговорноста на локалната власт и на владата во однос на загадувањето.