петок, 21 октомври 2016  |  Вести денес: 59

„Купи куќа купи стан“ ги урна каматите на кредитите

kupi-kukja-kupi-stan_201492311391

Последни вести

„Купи куќа купи стан“ ги намали каматите на кредитите. Најголемите банки во земјава објавија дека каматните стапки за станбените кредити ќе изнесуваат под 3% во првите три години од отплатата на кредитот. Оваа каматна стапка е значително помала од периодот пред почетокот на владиниот проект,

Во 2010 година станбените кредити беа со камата над 8% на годишно ниво, со стартот на Купи куќа купи стан во 2012 година тие почнаа да паѓаат. Сега изнесуваат под 3%.

Заради ваквите поволности на „Купи куќа купи стан“ зголемен е и интересот за проектот. Само во последните три недели пристигнале над 50 апликации.

Досега преку „Купи куќа купи стан“, станбеното прашање го решија над 350 семејства, а исплатени се субвенции во висина од 2,5 милиони евра.

Најчитани вести