четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 61

Купуваат лекови на интернет на сопствен ризик

lekovi_internet

Последни вести

Во медиумите и на интернет се почесто може да се најдат лекови и препарати за најразлична употреба, но се поставува прашањето колку овие лекови и препарати се безбедни за употреба и дали некој воопшто гарантира за нив.

Препарати за слабеење, стероидни хормони, лекови за зголемување на еректилната дисфункција, хербални лекови кои се продаваат како диететски производи.Ова се најчестите лекови и препарати што кај нас може да се најдат на пазарот на црно, велат од Агенцијата за лекови на Република Македонија.

Директорката на Агенцијата, Марија Дарковска – Серафимовска во изјава за Нетпрес вели дека станува збор за препарати кои што во суштина се неиспитани и може да влијаат на здравјето и психофизичката способност.

Таа вели дека согласно Законот за лекови и медицински помагала, сите лекови кои се во продаваат во Република Македонија ги исполнуваат критериумите за ефикасност, безбедност и квалитет.

– Прометот со лекови во Република Македонија е под редовен надзор на инспекциските служби на Агенцијата за лекови и засега прометот на лекови на црно е сведен на минимум. Исто така, Агенцијата редовно ги следи огласувањата и недозволената продажба на лекови преку медиумите и презема соодветни мерки за санкционирање и следење на оние препарати кои се рекламираат како додатоци на исхрана, а во суштина може да содржат хербални активни супстанции или дури и некои штетни супстанции, вели таа.

Дарковска – Серафимовска нагласува дека граѓаните не треба да се грижат за сигурноста, ефикасноста и безбедноста на сите лекови што ги земаат од регистрираните здравствени установи (аптеки).

– Агенцијата за лекови го гарантира квалитетот на се она што по легален пат влегува во Република Македонија. Затоа, апелираме до граѓаните лековите да ги земаат исклучиво од здравствените установи (аптеки) кои се редовно инспектирани од страна на инспекциските служби на Агенцијата за лекови, вели директорката.

СЗО: Над 50 отсто од лековите што се продаваат на интернет се лажни!

Според извештаите на Светската здравствена организација во повеќе од 50 отсто од случаите лековите што се набавуваат преку интернет од нерегистрирани и илегални веб страници најчесто се лажни лекови.

– Беше откриено и дека лажни верзии на лекови наменети за третман на заболени од рак и за сериозни кардиоваскуларни болести им се продаваат на потрошувачите преку интернет, се вели во извештајот на Европската алијанса за пристап до безбедни лекови.

Според нив, најчест таргет за ваквите лекови се земјите во развој бидејќи цената на легалните медикаменти често е прескапа за потрошувачите и затоа што не постојат редовни контроли.

Сепак и подобро развиените земји кои имаат засилена регулатива и подобри законски решенија, не се имуни. Според Регулаторната агенција за Лекови и производи за здравствена грижа во Обединетото Кралство се почесто може да се најдат лажни верзии на најскапите и најбараните лекови, затоа што според властите, главна цел и главна мотивација на продажба на вакви лекови е големиот профит.

Светската здравствена организација соработува со Интерпол за да се откријат криминалните мрежи кои заработуваат милијарди долари од продажбата на медицински лекови и препарати на црно.

Според СЗО, најголем број на нелегални лекови се забележани во Азија, но според претставничката на Интерпол Алин Планкон продажбата на вакви лекарства е забележителна во сите делови од светот.

– Има проток на медицински производи кои доаѓаат од секаде во светот и одат насекаде во светот, вели таа и нагласува дека пазарот на вакви лекови уште повеќе е проширен со зголемената комерцијална употреба на интернетот.

Во светот постојат голем број веб страници кои работат легално, но и голем број страници кои што не се легални и кои нудат потенцијално опасни лекови.

На овие страници најчесто се продаваат недозволени лекови или лекови што содржат опасни или штетни супстанци.

Следен пат кога ќе размислувате да купите лек на интернет, проверете добро за што станува збор и бидете свесни дека тоа го правите на сопствен ризик.

Во секој случај, најдобро, најбезболно и најсигурно решение е да го посетите вашиот лекар, а потоа да се упатите во аптека!

Најчитани вести