Македонија

Курир: Г’зе чест гостин кај Перо

Курир: Г’зе чест гостин кај Перо

Речиси една недела целосен молк од Општина Центар, откако во саботата беше обелоденето дека инспектор од централната скопска општина потрошил 13 илјади денари само на еден ручек на сметка на општината, во исто време додека градоначалникот Андреј Жерновски речиси секој ден во јавноста се правда дека општинската каса е празна. Како може обичен вработен да потпишува сметки со кои се трошат општински пари?

Граѓаните на Општина Центар не добија ниту одговор, ниту извинување од локалната власт за плаќањето на сметки со општински пари. Општината и градоначалникот на никаков начин не ја демантираа информацијата дека во исто време кога Жерновски се правда дека општинската каса е празна, инспекторот Дејан Тодоровски ГЗЕ на сметка на општината одвел поголема група на свои пријатели на ручек, на кој се јадело и пиело во изобилство, пишува порталот Курир.

Од сметката која беше објавена, а потпишана од Тодоровски, може да се види како општината Центар и пулените на СДСМ вработени во истата трошат пари на граѓаните на Центар на скапи службени ручеци и боемства по кафаните, додека редица проекти не се реализираат под изговор дека во општинската каса нема пари.

Дека станува збор за скапи боемски забави на сметка на граѓаните покажуваат седумнаесетте лозови ракии кои може да се видат од сметката, како и наливните вина, четирите порции овчо сирење, вкупно дваесет и двете салата специјалитети и месото кое било конзумирано. Вкупниот цех е 16.185 денари, а со попустот тоа ја чинело општината безмалку 13.000 денари, или прецизно 12.948 денари. Пет дена подоцна истата е архивирана и испратена за наплата од Општина Центар.

После ова, се поставуа прашањето како обичен вработен во општината има право да потпишува сметки со кои се трошат пари на граѓаните? Курир се обиде да добие одговор од Општина Центар, но од таму не добивме никакви информации. Иако нашето прашање беше уредно испратено уште пред два дена, сепак до овој момент не добивме никаков одговор од централната скопска општина.

gze-n500

Тодоровски продолжи со ароганција и фалење, чест гостин и “Кај Перо“

Инспекторот Дејан Тодоровски ГЗЕ, кој ја потрошил сумата, по објавувањето на случајот продолжи арогантно да се фали со неговото боемство објавувајќи на својот фб профил фотографии со скапи пури, седенки по кафеани и додатни коментари.

Така Тодоровски во еден од коментарите се фали дека снемал мaстило , и дека Дебар маало каде се сместени повеќето од скопските кафеани не било шала. Очигледно луѓето на Жерновски не чувствуваат морален товар тоа што ги трошат парите на граѓаните на овој начин.

Како што се зборува низ кулоарите на општина и според коментарите на социјалните мрежи, Тодоровски е редовен и на познатата скопска гостилница „Кај Перо“. Останува отворено прашање дали и таму сметките ги подмирува со свој потпис, на терет на општината, односно на грбот на граѓаните?

Во јавноста засега се појави само една сметка, но кажувањата кој дојдоа до нас отвораат основ на сомнеж дека постојано Жерновски и луѓето на СДСМ се на службени ручеци и забави по рестораните и кафеаните во Дебар Мало во Скопје и не е исклучено дека најголемиот дел се наплатуваат со потписи на вработените кои се прокнижуваат за наплата во општината.

Она што исто така е интересно за екс советникот на СДСМ во Центар, кој е долгогодишен активист на СДСМ, а сега вработен во општината на работно место инспектор, е тоа што медиумите објавија дека во општината си вдомил и близок член на семејството.

viktor-b4

Дали Македонија добива уште еден “Шоиќ“?

Минатиот месец, екс директорот на кумановски водовод и функционер во СДСМ, Виктор Божиновски беше е уапсен за земање мито од 1000 евра. Она што е интересно е што неговите постапки во февруари годинава беа интересни не само за медиумите во земјава, туку и за српските медиуми.

Причина за тоа беше тоа што директор на ЈП Водовод Куманово, поставен од градоначалникот Зоран Дамјановски, со своето незаконско и недомаќинско работење во јавното претпријатие успеал да потроши во кафеани неверојатни 6.030.469 денари или близу 100.000 евра што беше обелоденето и скандализирано.

Исто така Божиновски како директор на ЈП Водовод Куманово во периодот од 2010, 2011 и 2012 година не ги наплатувал побарувачките од 5 угостителски објекти во Куманово по основ на потрошена вода, геодезија и извршени проектантски услуги, туку ги компензирал со обемни ручеци и седенки со своите пријатели и соработници.

Веста за кривичната пријава за директорот на кумановскиот водовод предизвика сензација во медиумите во соседна Србија. Потрошените 100 илјади евра по кафеани, Србите ги потсети на еден лик од постарите филмски комедии- Шоиќ.

По последните случувања во Општина Центар и трошењето на пари на граѓаните за плаќање на ексклузивни ручеци, се поставува прашањето дали по примерот во Куманово се создава нов ваков случај и во централната скопска општина?